Een ontvangen dreigbrief in een moskee in Rotterdam
NOS Nieuws

Overleg over betere beveiliging moskeeën

Moslimorganisaties gaan morgen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om de tafel zitten om te praten over een betere beveiliging van moskeeën in Nederland.

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel zijn moskeeën beklad of hebben een dreigbrief gekregen.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid is het de bedoeling dat er een structurele gemeenschappelijke aanpak komt om islamitische gebedshuizen beter te beveiligen. Het contactorgaan denkt daarbij onder meer aan beveiliging naar het voorbeeld van synagogen en andere joodse instanties.

Het CMO is blij dat er inmiddels een goede samenwerking is ontstaan tussen wijkagenten en de moskeebesturen. "Die vinden elkaar makkelijk en daarop willen we eigenlijk voortborduren."

Extreem-rechts

Het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden is minder positief en constateert dat de verhoudingen op scherp zijn gezet door activiteiten van extreem-rechts.

Volgens deze organisatie schieten cijfers over dreiging momenteel tekort. Tegen de nieuwszender BNR zei een woordvoerder dat 33 moskeeën een dreigbrief met een hakenkruis hebben gekregen. Daarin stond dat ze "binnenkort" bezoek zullen krijgen.

De politie spreekt van slechts één incident, zegt deze islamitische organisatie. De woordvoerder spreekt verder het CMO tegen dat de samenwerking met wijkagenten goed is. Hij spreekt van "wisselende ervaringen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl