In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Imkers moeten niet te vroeg juichen

De sterfte onder bijen is in jaren niet zo laag geweest als afgelopen winter. Gemiddeld verloren imkers 6,5 procent van hun volken. Vorig jaar was dat nog 10 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en Naturalis. In 2011 lag de sterfte onder honingbijen op zo'n 20 procent.

Varroamijt

De belangrijkste oorzaak is volgens onderzoekers dat bijenhouders de varroamijt steeds beter bestrijden. Dat is een parasiet die het bloed van de bijen opzuigt. Die worden daardoor ziek en overlijden. Imkers werken steeds meer met bijen die bestand zijn tegen de parasiet, schrijft RTV Drenthe. Ook de zachte winter hielp de bijenvolkeren te overleven.

Volgens de Nederlandse Bijenhouders Vereniging is de 6,5 procent wintersterfte een normaal niveau. Daarmee bedoelen ze het niveau dat gebruikelijk was voordat de varroamijt in Nederland kwam.

Spannende weken

Toch moeten de imkers nog niet te vroeg juichen. Volgens imker Bert Pranger zijn de komende 3 weken cruciaal. "In deze periode sterven alle winterbijen en dan moet je eigenlijk een goed volk hebben. Als je over drie weken nog een goed volk hebt dan heb je het overleefd als imker."

Advertentie via Ster.nl