Michael de Smit / NOS

Bij het meldpunt waar seksueel misbruik door boeddhistische leraren en monniken kan worden gemeld, zijn het afgelopen half jaar zes meldingen binnengekomen. 

Het onafhankelijke meldpunt werd begin november vorig jaar ingesteld, in reactie op een aantal schandalen in boeddhistische kring waar de NOS over berichtte. Oprichter is de stichting die ook het Meldpunt Kinderporno op Internet beheert.

Directeur Arda Gerkens van de stichting zegt inhoudelijk niet te kunnen vertellen over de meldingen uit boeddhistische kring. Dit om de anonimiteit van de melders te beschermen. Wat zij wel kwijt wil, is dat het gedeeltelijk gaat om kwesties die al in de publiciteit zijn geweest. Maar er zijn ook enkele nieuwe bij.

Gering

Gerkens spreekt van een "gering aantal meldingen". Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals onbekendheid van het nieuwe meldpunt. Uit het aantal meldingen zijn volgens haar op dit moment nog geen conclusies te trekken over de omvang van het seksueel misbruik bij de boeddhisten in Nederland. 

Alleen al de volgelingen van de in 2007 overleden Thaise monnik Mettavihari hadden vorig jaar weet van tientallen misbruikgevallen door hun leraar.

Vertrouwenspersonen

In reactie op de schandalen stelden verschillende boeddhistische groepen in Nederland vertrouwenspersonen aan, als zij die niet hadden. De Boeddhistische Unie Nederland (BUN) deed vorige week hetzelfde, als "back up" voor mensen die nergens terecht kunnen met hun klachten.

De BUN fungeert als aanspreekpunt van de overheid voor de 50.000 tot 65.000 boeddhisten in Nederland. In antwoord op Kamervragen van D66 schreef minister Van der Steur in september dat "het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de Boeddhistische Unie Nederland is om te voorkomen dat boeddhistische monniken en/of leraren zich schuldig maken aan (seksueel) misbruik".

STER reclame