1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Obama wijst Europa op NAVO-verplichting

Obama wijst Europese landen op NAVO-verplichting

President Obama heeft de NAVO-landen in Europa opgeroepen om hun contributieverplichtingen na te komen en hun defensie niet te verwaarlozen. NAVO-landen moeten minimaal 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven, maar niet alle lidstaten houden zich daaraan.

Obama sprak vanmorgen op een beurs in de Duitse stad Hannover. Hij zei dat hij ook op de komende NAVO-top alle landen zal oproepen om hun verantwoordelijkheid voor veiligheid te nemen.

Terreur

De veiligheid wordt in Europa volgens Obama bedreigd door terreuraanslagen, zoals die in Parijs en Brussel, maar ook door de conflicten in Syrië en Irak. Obama vindt dat Europa daar meer kan doen, zowel in de strijd tegen IS als op het gebied van wederopbouw en economische hulp. Ook vindt hij dat Europa, meer vluchtelingen moet opnemen, maar dat geldt ook voor de VS, zei hij. 

Obama wil de sancties tegen Rusland pas opheffen als Rusland de afspraken naleeft die in het akkoord van Minsk over een staakt-het-vuren- in Oost-Oekraïne zijn gemaakt. Hij zei dat Rusland de soevereiniteit van Oekraïne heeft geminacht. Daarmee doelde hij op de annexatie van de Krim en de steun van Rusland aan de separatisten in Oost-Oekraïne. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl