Studenten in een collegezaal
NOS Nieuws

Hbo-studenten stoppen vaak met opleiding

Ongeveer de helft van alle hbo-studenten stopt voortijdig met de studie, of is na vijf jaar nog niet klaar met de opleiding. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.

De meeste afhakers deden een studie economie of volgden een lerarenopleiding. Respectievelijk 43,3 en 45,6 procent van de studenten haalde na vijf jaar de eindstreep.

Zorgelijke ontwikkeling

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, spreekt in het AD van een zorgelijke ontwikkeling. Volgens hem vallen vooral doorstromers uit het mbo en niet-westerse allochtone studenten af. "We verliezen talent, omdat studenten het soms niet bolwerken."

De Vereniging Hogescholen vindt dat de havo-opleiding verbeterd moet worden, zodat de opleiding beter aansluit op het hbo. Een zesjarige havo-opleiding zou een optie moeten zijn. Nu duurt de havo vijf jaar.

Schakelklas

Hogescholen en mbo's hebben in Rotterdam de handen al ineen geslagen om de opleidingen beter op elkaar te laten aansluiten. Als experiment is er nu een schakelklas om studenten bij te spijkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl