PvdA wil dealers aanpakken die scooters opvoeren
Het opvoeren van scooters door dealers moet strafbaar worden, vindt de PvdA. De partij zegt na een eigen onderzoek dat drie op de vier scooterdealers die bij de branchevereniging Bovag zijn aangesloten, nog altijd bereid zijn om tegen de afspraken in een scooter op te voeren.
Volgens PvdA-Kamerlid Hoogland is in grote steden als Amsterdam meer dan 80 procent van de scooters opgevoerd, waardoor ze veel harder kunnen dan de toegestane 25 kilometer per uur. "Met hoge snelheid razen ze over het fietspad langs kinderen en ouderen, met ernstige ongelukken tot gevolg."
Ook coalitiegenoot VVD wil dat er iets gebeurt aan het probleem van te hard rijdende scooters. "Of het de beste manier is om het opvoeren van scooters strafbaar te stellen, moeten we eerst goed uitzoeken, maar ik sluit die oplossing niet uit", zegt Kamerlid Visser.
De PvdA belde de laatste tijd met 96 willekeurig gekozen dealers om te vragen of ze een scooter wilden opvoeren. "74 procent zei meteen ja", zegt Hoogland. "Slechts 18 procent weigerde."
Opvoersetjes
Brancheorganisatie Bovag ondertekende in 2004 het 'Akkoord Zelfregulering Bromfietsen inclusief Reclamecode'. Daarmee beloofden de dealers dat ze geen bromvoertuigen meer zouden opvoeren, de klanten actief zouden informeren over de wetgeving en verder geen reclame te maken voor opvoersetjes.
Volgens de PvdA heeft dat niet geholpen, al zei een woordvoerder van de Bovag in december nog in het tv-programma EenVandaag dat leden die zich schuldig maken aan opvoeren, geroyeerd zouden worden.
In een reactie op het PvdA-onderzoek heeft de Bovag zijn leden nogmaals opgeroepen om geen scooters op te voeren, meldt de brancheorganisatie.
Om problemen met opgevoerde brom- en snorfietsen te voorkomen, zou er volgens de Bovag een APK-keuring moeten komen voor dit soort voertuigen. Ook moeten ze sneller in beslag worden genomen, zegt de Bovag. "De vraag naar opvoeren moet op deze manier opdrogen."