Sociale huurwoningen in Gouda
NOS Nieuws

Sociale huren stijgen dit jaar minder hard

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

  • Bas de Vries

    NOS Net-redacteur

De huur van sociale huurwoningen gaat per 1 juli met gemiddeld 1 procent omhoog. Voor de laagste inkomens (onder de 34.678 euro) is de huurstijging iets lager: 0,7 procent.

Dat blijkt uit onderzoek dat Aedes, de koepel van woningcorporaties, heeft gedaan onder 180 van zijn leden. De afgelopen jaren gingen de huren harder omhoog: gemiddeld 3,9 procent in 2014 en 2,2 procent vorig jaar.

Vorig jaar maakte Aedes al afspraken over het beperken van huurstijgingen met de Woonbond, de belangenbehartiger van de huurders. "We voegen de daad nu bij het woord", zegt Aedes-voorzitter Calon. "Mensen met weinig inkomen krijgen dit jaar nauwelijks nog huurverhoging. Dat is een goede zaak."

Inkomensafhankelijk

Belangrijke factor in de huurontwikkeling van de afgelopen jaren waren de inkomensafhankelijke huurverhogingen voor mensen met een hoger inkomen dan 34.678 euro. Iets meer dan 40 procent van de corporaties ziet daar dit jaar van af; een verdubbeling ten opzichte van 2015. Zij vinden dat woningen anders te duur worden of zijn principieel tegen inkomensafhankelijke huurverhogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl