NOS Wielrennen

Poels: denk dat die Olympische Spelen nu wel goed zitten

Poels: denk dat die Olympische Spelen nu wel goed zitten

Wout Poels wilde in de heuvelklassiekers bewijzen dat hij een olympisch ticket voor Rio verdient, vertelde hij voor de start van Luik-Bastenaken-Luik. Dat hij vandaag als winnaar over de streep kwam in Ans komt echter ook voor hemzelf als een verrassing. "Dit had ik niet verwacht. Maar ja, wat maakt het uit?"

Barre weersomstandigheden maakten van de 102de Luik-Bastenaken-Luik een zware wedstrijd, vond Poels. "Het was net een survivaltocht met kleren wisselen, kou en sneeuw. Ik had koude handen. En je moest echt blijven eten. Maar dat is het allemaal waard natuurlijk."

Op het laatste met kasseien geplaveide klimmetje, Côte de la Rue Naniot, reed Poels samen met Albasini, Costa en Sanchez weg uit het uitgedunde peloton.

Poels: "Voor mij was het goed dat die kasseienklim erin zat. Ik voelde me de hele dag al goed. Toen reden we daar weg en sloegen we een mooi gaatje, maar eigenlijk geloofde ik er daar nog niet helemaal in."

Van kop af

Uiteindelijk bleek die voorsprong toch genoeg en stond Poels voor de taak zijn medevluchters te verslaan in de sprint.

"Ik zag die mannen wel, maar ik weet zelf dat ik altijd rap ben. Maar vandaag was het zo'n zware koers... Na 250 kilometer is geen enkele sprint hetzelfde. Iedereen was steenkapot. Ik ging van kop af en ik heb niemand meer gezien. Dat is het mooiste toch?", aldus de Limburger, die normaal gesproken in dienst moet rijden van zijn kopmannen Chris Froome en Michal Kwiatkowski.

"Ik was wel een beschermde renner", legt Poels achteraf uit. "Kwiatkowski gaf twintig kilometer voor het einde aan dat hij niet zo goed was. Toen heeft hij me nog een paar keer goed naar voren gereden."

Poels kijkt zijn finish terug: goh, indrukwekkend

Vijfde overwinning

Poels is bezig aan een sterk voorjaar. Dat gaf hem vertrouwen in de finale. "In de Waalse Pijl was ik al goed (daar werd hij vierde, red.). Ik had heel erg op deze drie klassiekers getraind. Het is alweer mijn vijfde overwinning dit seizoen, dus ik ga wel lekker. Ik denk dat die Olympische Spelen nu wel goed zitten", zegt hij.

Met zijn zege volgt Poels Adrie van der Poel op. Hij won Luik-Bastenaken-Luik in 1988. Eerder deze week zei Van der Poel dat hij niet veel van de Nederlanders verwachtte in Luik. Dat had Poels ook gehoord. "Nu heb ik hem mooi ongelijk gegeven", besluit hij lachend.

Dit had Van der Poel totaal niet verwacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl