NOS Nieuws

Prins Charles waagt zich aan prins Hamlet

To be or not to be-that is the question

Shakespeare's Hamlet

De Britse kroonprins Charles is gisteren even in de huid gekropen van misschien wel de beroemdste prins uit de literatuurgeschiedenis, Hamlet. Ter ere van de 400ste sterfdag van William Shakespeare deed Charles mee aan een voorstelling vol gerenommeerde acteurs.

Op toneel in Stratford-upon-Avon, waar Shakespeare woonde, ruzieden beroemde Shakespeare-vertolkers over hoe de beroemde monoloog uit Hamlet het best kan worden opgevoerd. Zo moest volgens Ian McKellen de nadruk liggen op het woordje 'the', koos Benedict Cumberbatch juist voor 'not' en hield Judi Dench het op 'to'

Charles speelt kroonprins

Uiteindelijk kwam Charles het toneel oplopen om het definitieve antwoord te geven. Volgens hem moest juist het woord question met nadruk worden uitgesproken.

Ballet en hip-hop

De voorstelling van de Royal Shakespeare Theatre in Stratford-upon-Avon werd live uitgezonden op de BBC. Behalve de ludieke ruzie over de interpretatie van Hamlet waren er ook andere uitvoeringen van het werk van Shakepeare te zien, zoals een pas de deux uit Prokofjevs ballet Romeo en Julia en een hip-hopversie van een sonnet.

Eerder op de dag had Charles al een krans gelegd bij het graf van de schrijver. Daarin was veel rozemarijn verwerkt, een verwijzing naar een uitspraak van Ophelia in Hamlet, "Rosemary, that's for remembrance".

Hamlet in een ander jasje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl