Steven Berghuis
NOS Voetbal

Op de drempel van de Cup Final, maar gelukkig is Berghuis allerminst

Watford kan vanavond tegen Crystal Palace voor de tweede keer in de clubhistorie de finale van de FA Cup bereiken. Waar Nathan Aké doorgaans basisspeler is bij de ploeg en Nordin Amrabat sinds zijn overgang in januari veelvuldig aan speelminuten komt, moet Steven Berghuis vooral toekijken.

"We doen het goed en de club leeft", weet Berghuis, "maar ik maak er geen onderdeel van uit. Dat is frustrerend."

Vooralsnog is het Premier League-avontuur van Berghuis geen groot succes. Hij kwam tot slechts 127 speelminuten verdeeld over zes competitiewedstrijden.

"Met onze speelstijl willen we overleven in de Premier League, maar dat doen we op een manier die averechts werkt voor mijn eigen speelstijl", vertelt Berghuis. "We spelen wel 4-4-2 met mensen op de flanken, maar die zijn er niet voor de creativiteit, eerder voor de defensie."

En dus is de creatieve vleugelaanvaller kind van de rekening. "Op voetbalgebied ben ik ongelukkig. Ik ben iemand die daar slecht tegen kan. Dan zit ik thuis en ga ik mensen bellen om mezelf op te vrolijken. Het enige dat ik kan doen, is blijven trainen. Als ik op het veld sta, vergeet ik dat soort dingen. Dan geniet ik ervan, maar het blijft een moeilijke situatie."

'Zo eigenwijs ben ik wel'

Een jaar geleden zag het leven er heel anders uit. Het ging Berghuis voor de wind bij AZ. Hij was vorig seizoen een van de smaakmakers in de eredivisie en had met elf treffers een belangrijk aandeel in de derde plaats van de Alkmaarders. In mei kreeg hij een uitnodiging voor het Nederlands Elftal.

Clubs als PSV en Ajax stonden voor hem in de rij. Hij koos voor Watford. "Ik heb goed over mijn keuze nagedacht", vertelt de 24-jarige dribbelaar. "Ik ben niet het type dat ergens blind op afgaat. Toen ik de kans kreeg om in de Premier League te spelen, ben ik met de club gaan praten. Zo eigenwijs ben ik wel."

De club leeft, maar ik maak er geen onderdeel van uit.

Steven Berghuis heeft het zwaar bij Watford

"Het idee was dat Watford in een 4-2-3-1-opstelling zou spelen, met spelers op de flanken die het de spits makkelijk zouden maken. Dat waren exact de woorden."

Afgelopen woensdag kreeg Berghuis voor het eerst sinds 17 oktober weer speelminuten van zijn Spaanse trainer Quique Flores. Tegen West Ham United (3-1 nederlaag) mocht hij 34 minuten invallen, een record voor de Nederlander dit seizoen. "Uiteindelijk moet ik het zelf laten zien, maar ik geloof wel dat ik die kwaliteiten heb."

Steven Berghuis in betere tijden, een jaar geleden werd hij nog opgeroepen voor Oranje

Toch is de kans reëel dat Berghuis zijn heil elders gaat zoeken. Watford-trainer Flores heeft nog een contract voor een jaar, zijn ploeg staat keurig twaalfde in de Premier League en op de drempel van de FA Cup-finale. Veel redenen om het roer om te gooien heeft de club niet.

"Volgend seizoen wordt niet nog zo'n seizoen als dit", verzekert Berghuis. "Dat heb ik de club al laten weten. Wellicht is het beter naar een andere optie te kijken. Want dit wil ik niet nog een keer meemaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl