Obama en Cameron speelden gisteren een potje golf
NOS Nieuws

Obama waarschuwt voor lange onderhandelingen bij Brexit

Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, kan het tot wel tien jaar duren voordat er een nieuw handelsverdrag met de VS is. De Amerikaanse president Obama waarschuwt de Britten daarvoor in een interview met de BBC. Bij een Brexit gelden de EU-afspraken volgens hem niet meer voor de Britten.

Obama was voor een meerdaags bezoek in Engeland. Eerder had hij al gezegd dat de Britten beter in de EU kunnen blijven omdat ze zo makkelijker terrorisme kunnen bestrijden. En hij waarschuwde dat bij een Brexit het Verenigd Koninkrijk achteraan in de rij moet aansluiten voor onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord.

Duitsland

De opmerkingen van de Amerikaanse president vallen slecht in het kamp van mensen die willen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Onder anderen UKIP-leider Nigel Farage en de Londense burgemeester Boris Johnson hebben kritiek op Obama geuit vanwege wat zij zien als bemoeienis.

Ook Hillary Clinton maakte gisteren duidelijk dat zij vindt dat Groot-Brittannië beter in de EU kan blijven. Volgens haar is de Amerikaans-Europese samenwerking essentieel en dat gaat het best als Europa één is. Het Brexit-referendum is op 23 juni.

Obama is vandaag in Duitsland waar hij onder meer een ontmoeting heeft met bondskanselier Merkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl