NOS Nieuws Binnenland

'Zonder steunhart was ik al lang dood geweest'

'Er was geen ander hart beschikbar'

Marion Verbraak (57) kreeg zeven jaar geleden een steunhart. Naar eigen zeggen was dat op het nippertje. "Ik wachtte toen op een transplantatie en had nog een of twee dagen te leven. Zonder steunhart was ik al lang dood geweest."

Inmiddels is ze recordhouder in Nederland. De meeste anderen met een steunhart hebben inmiddels een transplantatie ondergaan, maar Verbraak wil liefst zo lang mogelijk doorleven met haar steunhart. Uit onderzoek van UMC Utrecht blijkt nu ook dat de levenskansen van patiënten met een mechanisch steunhart net zo goed zijn als van patiënten met een donorhart.

'Kwaliteit van beweging'

"Een van de voordelen is dat je eigen hart er nog is en dat er dus mogelijkheden zijn om, als het ooit mogelijk wordt, een hart van eigen weefsel te implanteren. Een transplantatie heeft ook veel nadelen. Je krijgt dan veel medicijnen om het afstoten tegen te gaan en die medicijnen ondermijnen je gezondheid. Ik probeer dat zo lang mogelijk uit te stellen."

Toch kleven er ook wel wat nadelen aan het steunhart. "Na een transplantatie heb je wel een betere 'kwaliteit van beweging'. Je kunt dan makkelijker onder de douche, je kan zwemmen en je kunt een aantal sporten doen die ik nu beter niet kan doen. Dingen waarbij gestampt wordt, zoals hardlopen en paardrijden, doe ik liever niet. Dat vind ik een te groot risico."

Ook draagt ze uitwendig nogal wat zaken bij zich. "Aan de pomp die ik in mijn lichaam draag, zit een elektriciteitskabel die uit mijn buik komt. Die loopt naar mijn computer toe die aangeeft hoeveel toeren per minuut de pomp draait."

Dit heeft Marion Verbraak allemaal bij zich

Verder draagt ze nog twee lithiumbatterijen bij zich die de pomp aandrijven. "Die lithiumbatterijen zijn echt een enorme vooruitgang. Hiervoor had ik batterijen die maar drie uur meegingen dus die moesten per dag heel vaak gewisseld worden. Dit geeft echt een enorme rust."

Voor Verbraak zijn al die spullen geen probleem. "Ik heb met dit steunhart al zeven jaar gewonnen en het geeft me een kwaliteit van leven waar ik me heel erg prettig bij voel."

"Hoe lang je met een steunhart kunt leven weet eigenlijk niemand", zegt Verbraak. "Je kunt er zo lang mee leven als 'ie het doet en zo lang als jij het doet. Hopelijk nog zo'n 20 tot 30 jaar."

STER reclame