Zo ziet het steunhart er uit
NOS Nieuws

Mechanisch steunhart werkt net zo goed als donorhart

Goed nieuws voor hartpatiënten die wachten op een harttransplantatie: uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat de levenskansen van patiënten met een mechanisch steunhart net zo goed zijn als van patiënten met een donorhart. Daarmee is bewezen dat een steunhart een goed alternatief is voor een nieuw hart.

Een steunhart is een elektrisch aangedreven pomp die in het lichaam wordt geïmplanteerd en de hartfunctie overneemt.

Het UMC Utrecht heeft een analyse gemaakt van alle 189 patiënten die daar tussen 2006 en juli 2015 een steunhart ontvingen. Daaruit bleek dat vijf jaar na plaatsing nog 68 procent in leven was, ongeveer net zo veel als na een harttransplantatie. De overleving van patiënten met een steunhart is uiteraard ook veel hoger dan wanneer er geen steunhart wordt geplaatst.

Een steunhart wordt gegeven aan patiënten van wie het hart heel slecht pompt. Daarbij is dus sprake van een ernstige vorm van hartfalen.

'Dat het steunhart zo goed werkt, dat is wereldnieuws'

Marion Verbraak kreeg zeven jaar geleden een steunhart. Naar eigen zeggen was dat op het nippertje. "Ik wachtte toen op een transplantatie en had nog een of twee dagen te leven. Zonder steunhart was ik al lang dood geweest".

Destijds dachten de artsen nog dat een steunhart alleen kon dienen als overbrugging van de wachttijd naar een harttransplantatie. Maar inmiddels is duidelijk dat het een volwaardig alternatief is voor een donorhart. Sinds kort is de behandeling opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Wereldnieuws

Hartlongchirurg Faiz Ramjankhan spreekt van "wereldnieuws". Hij zal de onderzoeksresultaten presenteren op een groot wetenschappelijk congres in Washington. "Ons onderzoek laat zien dat plaatsing van een steunhart resulteert in een net zo grote overlevingskans als een harttransplantatie. Toekomstige ontwikkelingen zullen gericht zijn op vermindering van de bijwerkingen", aldus Ramjankhan.

Marion voelt zich overigens uitstekend: "Ik hoef de medicatie niet te slikken die bij een transplantatie hoort. Dat kan je gezondheid ondermijnen en daar heb ik geen last van".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl