Karin Alberts NOS
NOS Nieuws

Armeniërs in Nederland herdenken genocide

Ruim 500 mensen zijn vandaag naar Amsterdam gekomen om de Armeense genocide in 1915 te herdenken. Ze verzamelden op het Museumplein en liepen in een grote optocht naar het Beursplein, waar toespraken worden gehouden.

Het is 101 jaar geleden dat de Armeense genocide in het toenmalige Ottomaanse Rijk begon. In de nacht van 23 op 24 april 1915 werden in Istanbul honderden Armeense intellectuelen en kunstenaars opgepakt en vermoord. Dat was het begin van de grootschalige uitroeiing van honderdduizenden Armeniërs in het oosten van het huidige Turkije.

De genocide wordt jaarlijks herdacht. Dit jaar is de herdenking begonnen in Amsterdam. Vanavond is er een fakkeloptocht in Almelo, waar een grote Armeense gemeenschap woont en morgen is er een officiële herdenking bij het Armeense monument in Almelo.

Erkenning

De organisatie is tevreden dat ruim 500 mensen aanwezig zijn bij deze demonstratie. "Wij vragen hiermee aandacht voor erkenning van de genocide", zegt Inge Drost van de Samenwerkende Armeense Organisaties. De Turkse regering is nog steeds tegen het gebruik van de term genocide.

Volgens Drost is het nog steeds een zeer actueel thema: "het gedrag van de Turkse regering van deze week laat zien dat er niets geleerd is van het verleden en dat een klikcultuur nog steeds bestaat. Wij zijn niet verbaasd dat mensen aangegeven zouden worden bij het Turkse consulaat, want dat gebeurt al jaren. Als je hier spreekt van genocide, kun je ook bedreigd worden."

Deze week was er ophef omdat het Turkse consulaat in Nederland had opgeroepen om beledigingen van president Erdogan te melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl