ANP
NOS Nieuws

Klaver nu officieel lijsttrekker GroenLinks

Jesse Klaver is op het congres van zijn partij in Amersfoort gekozen als nieuwe lijsttrekker van GroenLinks. De verkiezing was een formaliteit. Klaver was de enige kandidaat.

De nieuwe lijsttrekker houdt vanmiddag een toespraak.

Hij zei tegen NOS -verslaggever Hans Andringa dat hij van GroenLinks het komende jaar een brede partij wil maken voor mensen met hoge en lage inkomens, hoog- of laagopgeleid. "We moeten samen ten strijde trekken tegen onrechtvaardigheden van deze tijd als belastingontwijking en het gebrek aan kansen voor jongeren. Als we de handen ineenslaan, kunnen we Nederland veranderen."

Klaver (29) volgde in mei vorig jaar Bram van Ojik op als fractieleider. Hij is sinds 2010 Kamerlid. Eerder was hij onder meer voorzitter van CNV-Jongeren en van de jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS.

'Beste kandidaat'

NRC Handelsblad schrijft vandaag dat Van Ojik destijds nog twee andere, meer ervaren GroenLinksers heeft gepolst voor het leiderschap van GroenLinks: Europarlementariër Bas Eickhout en diens voorganger Kathalijne Buitenweg.

Eickhout zei vanmiddag in het radioprogramma Kamerbreed dat dit meer voor de vorm was. "Ik vond Jesse de beste kandidaat, en dat vond Bram eigenlijk ook. Maar hij wilde nog even checken of hij niemand passeerde. Ik zei gelijk: nee hoor, brede steun voor Jesse."

De komende Tweede Kamerverkiezingen zijn gepland op 15 maart 2017.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl