NOS Wielrennen

Van der Poel: geen Nederlandse opvolger in LBL dit jaar

Van der Poel: geen Nederlandse opvolger dit jaar

Hij had in 1988 niet eens zin om aan de start van Luik-Bastenaken-Luik te verschijnen. De week ervoor zat het tegen in Parijs-Roubaix, een wedstrijd die hij had willen winnen. Maar, ploeggenoot Gerrie Knetemann wist hem te overtuigen om toch te rijden. En met succes: Adrie van der Poel won de wielerklassieker.

Nu, 28 jaar later, blikt de oud-wielrenner vooruit op de 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik, de koers die sinds zijn zege in 1988 geen Nederlandse winnaar meer heeft opgeleverd. En ook dit jaar verwacht de 56-jarige Van der Poel geen Nederlandse opvolger.

"Wout Poels heeft me wel verrast met zijn vierde plaats in de Waalse Pijl. De Nederlanders zijn wel vaste waardes, maar eindigen altijd tussen de vijfde en de tiende plaats. Bauke Mollema en Robert Gesink zou het moeten lukken, maar ik verwacht het niet. Het zou mooi zijn voor het Nederlandse wielrennen als ik het fout heb."

Adrie van Poel (l) tijdens zijn actieve loopbaan, midden Joop Zoetemelk, uiterst rechts Jan Raas

Of zijn opvolger misschien zijn eigen zoon Mathieu kan worden, dat weet Van der Poel senior niet. "Wie weet wat voor talent er nog allemaal rondrijdt. Mathieu gaat z'n eigen weg en zoekt zijn eigen uitdagingen."

De oud-winnaar denkt dat Luik-Bastenaken-Luik in principe wel een koers is die past bij zijn zoon. "Van wat we tot nu toe van hem hebben gezien, denk ik wel dat hij het kan. Maar, je weet niet hoe hij verder evolueert. En of hij ooit Luik-Bastenaken-Luik gaat rijden, beslis ik niet. Dat beslist hij uiteindelijk zelf."

De routekaart van de 102de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl