Studenten in een collegezaal
NOS Nieuws

ChristenUnie: studieschuld aflossen met vrijwilligerswerk

Studenten moeten met vrijwilligerswerk een deel van hun studieschuld kunnen aflossen. Met dit plan komt ChristenUnie-leider Segers vandaag op een congres van zijn partij in Zwolle. Hij wordt daar gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen van volgend jaar.

Volgens Segers zou het goed zijn als studenten een "sociaal dienstrecht" krijgen. Dat houdt in dat zij na hun studie op vrijwillige basis een paar maanden ouderen kunnen helpen of taalles geven aan vluchtelingen.

Volgens Segers kan dit plan een stap vooruit betekenen, nu het leenstelsel - waar de partij tegen is - is ingevoerd. "Deze week bleek weer dat de drempels om te gaan studeren hoger zijn geworden voor studenten met ouders met een smalle beurs", zegt Segers. Volgens hem gaat deze groep minder snel studeren, omdat ze opziet tegen de hoge schuld die ze opbouwen.

ChristenUnie wil korting voor studenten die vrijwilligerswerk doen.

De ChristenUnie-leider denkt dat het mes aan twee kanten snijdt: het hoger onderwijs wordt toegankelijker en de samenleving wordt geholpen doordat studenten nuttig maatschappelijk werk doen. Daar komt nog bij dat studenten op die manier werkervaring krijgen.

Segers zegt dat het plan nog verder moet worden uitgewerkt. Hij heeft er al over gesproken met de studentenbonden ISO en LSVb, die er sympathiek tegenover staan. Hij wil ook overleggen met partijen als D66 en GroenLinks, die voor het leenstelsel waren.

In zijn eerste plan staat dat de studieschuld met 5000 tot 10.000 euro omlaag kan worden gebracht, maar dat bedrag staat nog niet vast. Hij wil hierover doorpraten met maatschappelijke organisaties en politieke partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl