Bondskanselier Merkel heft het glas op de 500 jaar oude Duitse bierwet
NOS Nieuws

Zum Wohl! Duitsland proost op 500 jaar oude bierwet

Zelfs de bondskanselier ontbrak niet op het feest in Ingolstad. Samen met andere prominente politici en andere bierliefhebbers hief ze het glas op de 500ste verjaardag van het Reinheitsgebot, de Duitse bierwet die bepaalt dat er alleen gemout graan, gist, water en hop in een Duits biertje mag zitten.

Het gebod heeft de Duitse bieren een gedegen internationale reputatie van een zuiver product opgeleverd. De Duitse federatie van bierbrouwers heeft enkele jaren geleden zelfs een verzoek ingediend om het Reinheitsgebot op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de UNESCO te zetten.

Bismarck

Merkel kreeg de lachers op haar hand door in een toespraak voormalig rijkskanselier Bismarck te citereren. "Bismarck uitte wel enige twijfel door te stellen dat het een basisbehoefte is van Duitsers om bij het drinken van bier kwaad te spreken over de regering."

Het gebod biedt de Duitse brouwers overigens niet alleen voordelen. Ze kijken soms met enige afgunst naar bijvoorbeeld de Belgen. Die mogen namelijk naar hartelust experimenteren met toevoegingen als vruchten, kruiden en suikers. En dat kan een voordeel zijn nu internationaal de vraag groeit naar steeds meer verschillende biersmaken.

Alcoholvrij bier

In Duitsland wordt steeds minder bier gedronken. Hoewel de Duitsers na de Tsjechen nog het meeste bier per hoofd van bevolking drinken, is het gemiddelde wel gedaald: van 141 liter per persoon in 1991 naar 98 liter per jaar in 2015.

Toch is er een percentage waar de Duitse brouwers een kleine troost uit kunnen putten: de binnenlandse markt voor alcoholvrij bier is gegroeid van 5,4 naar 5,6 procent.

Angela Merkel viert 500 jaar Reinheitsgebot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl