Pasgeboren baby
NOS Nieuws

Pasgeboren baby's vaker gezond sinds rookverbod

Sinds de invoering van het rookverbod in de horeca in Nederland, zijn er minder baby's geboren met een te laag gewicht. Ook zijn er de afgelopen jaren minder baby's extreem vroeg geboren. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

De studie laat voor het eerst het verband zien tussen het Nederlandse tabaksbeleid en de gezondheid van kinderen. Sinds de invoering van het rookverbod en de accijnsverhoging op tabak in 2008 is er een kleine daling te zien van het aantal baby's met een te laag geboortegewicht.

Na de invoering van de rookvrije werkplek in 2004 hebben onderzoekers eenzelfde soort onderzoek gedaan, maar toen vonden ze geen verandering in de gezondheid van baby's.

'Geen andere factoren'

De onderzoekers hebben de gegevens van ruim 2 miljoen geboortes onderzocht in twaalf jaar tijd. "We weten dat de uitkomsten met het anti-rookbeleid te maken hebben", zegt kinderarts Jasper Been die het onderzoek leidde. "Het aantal rokende zwangeren en het aantal mensen dat thuis rookt is omlaag gegaan en we zien dat de daling niet verklaard kan worden door andere factoren."

Volgens hem werkt het rookverbod in de horeca ook door in het gedrag van mensen. "De daling wordt voor een deel verklaard doordat zwangere vrouwen niet meer kunnen meeroken in de horeca. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat mensen hun normen veranderen. Je ziet dat ze ook thuis minder in de buurt van anderen roken en dat zwangere vrouwen zelf minder gaan roken als zo'n verbod wordt ingevoerd."

Verenigd Koninkrijk

Ondanks de positieve resultaten in Nederland zijn de gezondheidseffecten bij pasgeboren baby's groter in landen waar roken strikter wordt ontmoedigd. "Zo zagen we in het Verenigd Koninkrijk ook dalingen van sterfte en vroeggeboorte. In Nederland was die daling alleen te zien bij extreme vroeggeboorte."

Volgens Been zouden uitkomsten van het onderzoek voer voor discussie kunnen zijn, omdat het tabaksontmoedigingsbeleid in Nederland minder streng is dan in andere Europese landen. "In Nederland merken we dat er nog wel wat slagen te maken zijn. Meeroken is bewezen schadelijk."

In vervolgstudies gaan de onderzoekers kijken naar het effect van het rookverbod op de luchtwegen van kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl