In 2011 werd Chemie-Pack in Moerdijk volledig verwoest door een brand
NOS Nieuws

Top Chemie-Pack in hoger beroep opnieuw veroordeeld

Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk hebben taakstraffen gekregen en voorwaardelijke gevangenisstraffen wegens de verwoestende brand van vijf jaar geleden. Het OM had in het hoger beroep celstraffen van twee tot vier jaar geëist.

Volgens het gerechtshof in Den Bosch was er geen sprake van opzettelijke brandstichting. De schuld voor de brand ligt bij het bedrijf, niet bij de leidinggevenden, oordeelt het hof, dat stelt dat Chemie-Pack onvoorzichtig en nalatig is geweest. Het hof houdt de drie leidinggevenden verantwoordelijk voor het niet goed naleven van de vergunning en de slechte veiligheidscultuur bij het bedrijf.

Geldboete

De directeur van het bedrijf en de veiligheidscoördinator kregen allebei een taakstraf van 216 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De productieleider van het bedrijf kreeg 162 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Verder moet het bedrijf Chemie-Pack een boete van 730.000 euro betalen.

Eerder kregen de leidinggevenden van de rechtbank ook al taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen opgelegd wegens brand door schuld en overtreding van vergunningsvoorschriften. De straffen die nu in het hoger beroep zijn opgelegd, vallen voor alle drie de verdachten iets lager uit.

Miljoenenschade

Het OM vond de zaak te ernstig voor alleen taakstraffen en ging daarom in beroep. De verdachten zelf gingen ook in beroep, omdat ze vonden dat ze geen eerlijk proces hadden gekregen.

De brand op 5 januari 2011 bij Chemie-Pack heeft naar schatting voor 75 miljoen euro schade aangericht. Chemicaliën uit honderden containers kwamen in de bodem terecht en veroorzaakten een flinke milieuverontreiniging. Ook hebben veel mensen in de omgeving gezondheidsklachten gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl