Koning en koningin openen de Koningsspelen in Amsterdam Zuidoost

De Koningsspelen zijn vanochtend in heel Nederland van start gegaan. Bijna 6000 basisscholen met samen 1,2 miljoen kinderen doen mee aan de vierde editie van de dag.

"Het is heel belangrijk dat kinderen hier aan meedoen", zegt koning Willem-Alexander. "Het gaat niet om winnen, wel om samen bewegen."

Het doel van de Koningsspelen is om kinderen te laten zien hoe leuk het is om samen te ontbijten en te bewegen. Basisscholen werken hiervoor samen met lokale sportverenigingen. De dag moet ertoe leiden dat kinderen meer gaan sporten. 

Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het gezamenlijk ontbijt en de sportdag. Basisscholen mogen verder zelf het programma bepalen.

In het hele land zijn basisscholen versierd en kinderen in het oranje uitgedost. 

Na het ontbijt dansten kinderen op het nummer Hupsakee van Kinderen voor Kinderen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openden de Koningsspelen in Amsterdam Zuidoost bij basisschool Drostenburg. Het koninklijk paar ontbeet met de kinderen van de speciale school. 

Koning Willem-Alexander ontbeet met leerlingen van het Drostenburg ANP

"Er zitten hier 250 kinderen vanuit de hele regio. Zij hebben allemaal een chronische ziekte of een handicap", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster. "Na het ontbijt hebben de kinderen met het koninklijk paar gesport." 

Koningin Máxima aan het Koningsontbijt ANP

"Als de koning zo meteen komt vraag ik aan hem of ik mag komen logeren", zegt een van de kinderen. "Ik denk dat hij wel 'ja' zal zeggen."

"Ik zat net naast de koningin, heel bijzonder", zegt een ander kind. "Zo'n dag is toch wel heel speciaal."

De Koningsspelen zijn vandaag in het hele land NOS / Ilse Mennen

In 2013 werden de Koningsspelen voor het eerst gehouden ter ere van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De kindersportdag wordt sindsdien ieder jaar gehouden. De landelijke coördinatie is in handen van de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation. Richard Krajicek is bedenker van de kindersportdag.

'Alexia wil er volgende week zelf graag bij zijn'

STER reclame