Drone TU Eindhoven TU Eindhoven

In Eindhoven komt de koffie de komende dagen uit de lucht vallen. Bezoekers van het pop-up 'dronecafé' op de campus van de TU kunnen hun drankje namelijk komende dagen bestellen bij een drone en krijgen dat drankje vervolgens door een andere drone voorgeschoteld. "Zonder te morsen", zegt projectleider Tessie Hartjes.

Een team van twintig studenten heeft daarvoor een nieuw type drone ontworpen. "Die werkt binnenshuis en is volledig autonoom", aldus Hartjes. "Gewone drones voor buiten werken via gps, maar dat werkt binnen niet nauwkeurig genoeg. Dus deze werkt via licht. De camera van de drone ziet hoe de lampen ten opzichte van elkaar staan en beweegt op basis van die informatie."

De TU Eindhoven maakte deze video over hun 'koffiedrone'

De drone is ook in staat om bestellingen te verwerken. De communicatie over het drankje dat besteld kan worden, verloopt via de oogjes van het apparaat. "Een andere drone weet dan, ik moet nu dit drankje naar tafel 3 brengen", vertelt Hartjes. 

Bij het ontwikkelen speelde ook het waarborgen van de veiligheid een belangrijke rol. Daarom zijn er sensoren ingebouwd en is het materiaal omgeven met een frame van schuim. 

Mogelijkheden 

"Het gaat ons niet om het presenteren van het horeca-concept van de toekomst", legt Hartjes uit. "We willen hiermee laten zien dat drones in het dagelijks leven nuttig kunnen zijn in het ondersteunen van de mens. Ook binnenshuis. Het café is meer bedoeld om mensen daarvan bewust te maken." Daarom worden bezoekers in een speciale 'experiencehall' uitgenodigd om na te denken over de mogelijke rol die drones in de toekomst binnenshuis kunnen spelen.  

Het dronecafé opent de deuren in het kader van het 60-jarig bestaan van TU Eindhoven en zal drie dagen toegankelijk zijn. De universiteit viert dat jubileum met een driedaags festival over technologie en wetenschap. 

Een colaatje bestellen bij een drone kan er tot en met zondag. 

STER reclame