Het Legioen, de blik van Co, giftige citroenen en Jan van Beveren
Terwijl in Griekenland de olympische vlam wordt ontstoken, verzamelen sportsterren uit heden en verleden zich donderdag in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Buiten is geen wolk te bekennen, de zon heeft vrij spel. Een schitterende lentedag. Maar soms is zwart-wit nog mooier.
Voor het negende seizoen komen de VPRO en de NOS met Andere Tijden Sport. De documentaires zijn vanaf 15 mei op vier opeenvolgende zondagen te zien. In een talkshow presenteerde Tom Egbers met de hoofdrolspelers een voorproefje van het vierluik.
Het Legioen
In 1963 speelt Feyenoord in de Europa Cup I. De Rotterdammers trekken in een zegetocht over het continent. In de halve finales is titelverdediger Benfica, met wereldster Eusebio als boegbeeld, de tegenstander. In de Kuip blijft het 0-0. De beslissing valt bij Benfica en de Feyenoordfans willen mee.
Supporter Jan Bouma was erbij. “Er werden twee enorme schepen geregeld, De Waterman en De Grote Beer. Dat was toch anders dan een auto huren… We werden aan de Rotterdamse kade door twintigduizend mensen uitgezwaaid.”
Eddy Pieters Graafland maakte de ontvangst in Portugal als keeper mee. “We zaten in Lissabon en mochten eindelijk ons hotel uit. Hoewel we ons op de wedstrijd moesten voorbereiden, gingen we naar de kade. We wisten niet wat we zagen. Al die fans. Alle spelers stonden te huilen van emotie.”
De wedstrijd ging verloren, maar het Legioen was geboren.
De geboorte van het Legioen is zondag 15 mei om 22:08-22:39 uur te zien op NPO 1.
De Tiran van Tilburg
Arno Arts, speler van Willem II, herinnert zich het seizoen 1997/1998 bij de Tilburgse tricolores als de dag van gisteren. Co Adriaanse wordt hoofdtrainer van Willem II, haalt de bezem door de club en professionaliseert de Brabantse boel. De trainingen worden afgeschermd met een hek, er worden strikte huisregels ingevoerd (spelers moeten zwarte schoenen dragen, auto’s moeten achterstevoren worden ingeparkeerd) en de koffiejuffrouw wordt ontslagen.
Arts vertelt over de intimiderende blik van Co. “Hij was streng en hij had ogen die konden dwingen. Daar waren we als spelers een beetje bang voor. Co’s wil was wet.”
Onder ‘de tiran van Tilburg’ wordt de Brabantse provincieclub tweede in de eredivisie en bereikt zelfs de Champions League. En de ontslagen koffiejuffrouw? Het persbericht van haar ontslag hangt op een ereplaats in haar woonkamer.
Co Adriaanse & Het wonder van Tilburg is zondag 22 mei om 22:08-22:39 uur te zien op NPO 1
Giftige citroenen, omkoping, doping, vakantie en pure pech
Het Nederlands elftal is er deze zomer niet bij op het EK in Frankrijk. Daarmee herhaalt de geschiedenis zich. Ook in 1984, toen het EK eveneens in Frankrijk plaatsvond, ontbrak Oranje op het appel. Spanje kon Nederland alleen passeren als de laatste kwalificatiewedstrijd met elf goals verschil gewonnen zou worden van Malta. Het werd 12-1.
Onderzoeker Edwin Schoon reisde af naar Malta. “Deze zaak stinkt aan alle kanten.” In zijn gesprekken met de Maltese spelers werd beweerd dat de Spanjaarden in de rust giftige citroenen hadden uitgedeeld. Anderen beweerden dat een door Spanje geregelde vakantie in het verschiet lag. Dat schreeuwt om onderzoek. Maar de KNVB tekende geen protest aan en een onderzoek werd nooit gedaan.
Waarom niet, was de wedstrijd verkocht? Spanje - Malta 12-1: omkoping, doping of pure pech? is zondag 29 mei om 22:08-22:39 uur te zien op NPO 1.
Van Beveren versus Cruijff
De Amsterdamse PSV’er Jan van Beveren geldt als de beste Nederlandse keeper ooit. Toch speelde hij nooit op een EK of WK. Hoe kwam dat? Een bekende verklaring is dat het niet boterde tussen Van Beveren en Johan Cruijff. Andere Tijden Sport zocht uit hoe het zat en sprak met onder anderen Johan Neeskens, Wim van Hanegem en Kees Rijvers. En met de broer van Jan van Beveren, Wil.
Het is aan Wil te danken dat zijn broer Jan keeper werd. “Toen ik als jongetje wilde voetballen, moest er wel iemand op goal staan”, verklaart Wil. “Met tegenzin ving hij mijn ballen op. Toen luisterde hij nog naar me.”
Later kwam er gesteggel: Jan mocht de ene keer wel, de andere keer weer niet voor Nederland uitkomen. Broer Wil: "Uiteindelijk heb ik hem geadviseerd te stoppen met dat hele gedoe… Eigenlijk is het door mij dat hij gestopt is met Oranje.” Er klinkt gemor in de zaal. “Ik hoop niet dat de politie me nu oppakt!”
In het publiek ontspint zich een discussie over de carrière van Jan van Beveren en de personen die daar een rol in speelden. Voetbalkenner Frits Barend rondt de discussie bondig af. “Rinus Michels was gewoon een lul.”
Hoe het nu echt zat tussen Cruijff en Van Beveren en wat de rol van toenmalig bondscoach Rinus Michels was, ziet u zondag 5 juni om 22:08-22:39 uur op NPO 1.