NOS Nieuws

'Wat betekent dit meldpunt voor de Turken in Nederland?'

Turken in Nederland bezorgd over 'Meldpunt Erdogan'

Bij organisaties van en voor Turken in Nederland is de oproep van het Turkse consulaat hard aangekomen. Emre Unver van het Inspraak Orgaan Turken noemt de oproep om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden abject.

Unver vindt het een gevaarlijke ontwikkeling dat Turkse Nederlanders in feite wordt gevraagd ook hun familie te verklikken als zij beledigende dingen zeggen. "In Turkije zitten 2000 mensen in de gevangenis omdat ze ervan worden beschuldigd de president te hebben beledigd, zelfs een kind van 16."

Mustapha Ayranci van HTIB, de Turkse arbeidsorganisatie heeft ook de mail van het consulaat gekregen. "Ik heb om opheldering gevraagd. Het kan natuurlijk niet dat Turkije Turkse Nederlanders op deze manier in de gaten probeert te houden. Want dat is waar deze oproep voor is bedoeld."

Unver vraagt zich af waar deze ontwikkeling naartoe gaat. "Als Erdogan al in staat is een Duitse komiek te laten vervolgen, wat betekent dat dan voor Turken hier in Nederland?" Op Twitter noemt Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman Vandaag, de oproep een heksenjacht.

Ook onder uitgesproken Nederlanders wordt boos gereageerd op de oproep van het consulaat. "NSB'ers", schrijft de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar op Twitter. Cabaretier en presentator Arjen Lubach neemt meteen maar de proef op de som en noemt Erdogan een 'laffe, vrijheidsbedreigende, vrouwenhatende klootzak'. Om af te sluiten met: "Hoi medewerker van het consulaat, hoe is 't met je?"

Ook in de Tweede Kamer is verontwaardiging over de oproep. De VVD wil dat minister Koenders de ambassadeur van Turkije op het matje roept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl