Vooral ouderen kwamen om in het verkeer
NOS Nieuws

Na jaren van daling nu weer meer verkeersdoden

Vorig jaar is het aantal verkeersdoden gestegen ten opzichte van 2014. Er kwamen 621 mensen om in het verkeer. Dat zijn er 51 meer dan in 2014, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat.

Driekwart van het aantal verkeersdoden in 2015 was man. Vooral het aantal mannelijke autobestuurders dat omkwam is gestegen.

Ouderen

Ook kwamen mannen op een scootmobiel vaker om bij een verkeersongeluk dan vrouwen. Dat aantal is gestegen van 21 naar 36. Het aantal vrouwelijke bestuurders dat overleed na een ongeluk in een scootmobiel is veel lager. Dat waren er vorig jaar 5.

Vooral onder ouderen is het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren toegenomen. Vorig jaar kwamen 119 80-plussers om, in 2010 waren dat er nog 94. Er zijn ook meer 80-plussers dan vijf jaar geleden, maar die toename is minder groot dan het aantal verkeersdoden in deze groep.

Ouderenorganisatie ANBO hield vanwege de vergrijzing rekening met een toename, al is die volgens directeur Liane den Haan hoger dan verwacht. Toch moet je volgens haar niet te snel conclusies trekken. "Ouderen beschikken vaak over veel verkeerservaring, hebben een beheerste rijstijl en veroorzaken niet meer ongelukken dan andere verkeersdeelnemers. Maar fysiek zijn ouderen in het verkeer erg kwetsbaar", aldus Den Haan.

Het aantal verkeersdoden onder twintigers, dertigers en veertigers is de afgelopen vijf jaar juist gedaald. In 2010 waren de meeste doden in het verkeer nog twintigers.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu reageert teleurgesteld. "Na het dalende aantal verkeersdoden van de afgelopen jaren is in 2015 het aantal helaas gestegen. Samen met lokale overheden en maatschappelijke partners blijf ik mij onverminderd inzetten om de doelstelling van niet meer dan 500 doden in 2020 te halen.”

In de jaren 70 kwamen er jaarlijks zo'n drieduizend mensen om in het verkeer. In de jaren erna is het aantal gestaag gedaald, met af en toe een lichte stijging. Dat gebeurde voor het laatst in 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl