Koningin Máxima in dorpshuis Ons Genoegen ANP

De Appeltjes van Oranje gaan dit jaar naar drie gemeenschappelijke voorzieningen die helemaal gerund worden door vrijwilligers. 

Multifunctioneel centrum De Gaveborg in Oostwold, dorpshuis Ons Genoegen in Nieuwer ter Aa en ontmoetingscentrum De Pracht in Waalre krijgen de prijs van het Oranje Fonds op 26 mei uitgereikt door koningin Máxima. 

In Oostwold in Groningen namen de inwoners in 2003 zelf het initiatief om alle sociaal-maatschappelijke voorzieningen onder één dak te brengen. In multifunctioneel centrum De Gaveborg is plaats voor onderwijs, sport, opvang, het dorpshuis en een coöperatieve supermarkt met sociale werkplekken. 150 vrijwilligers werken mee aan het project.

Beschermpaar

In Nieuwer Ter Aa in Utrecht was geen ontmoetingsplek. De dorpsbewoners zorgden daar zelf voor door dorpshuis Ons Genoegen te openen met allerlei faciliteiten zoals een bibliotheek, een dorpswinkel en een peuterspeelzaal. In het Brabantse Waalre werd een ontmoetingsplek gerealiseerd in ontmoetingscentrum De Pracht. Hier worden jaarlijks tientallen jongeren- en volwassenenactiviteiten georganiseerd.

De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. 

STER reclame