Een polsbandje en de bijbehorende app om stappen te tellen
NOS Nieuws

'Bijna helft Nederlanders wil medische data delen in ruil voor korting'

45 procent van de Nederlanders is bereid om informatie over hun gezondheid te delen met hun zorgverzekeraar als ze daardoor korting krijgen. Dat stelt onderzoeksbureau Multiscope op basis van onderzoek onder 6000 mensen.

Het gaat hierbij om gegevens als gewicht, bloeddruk, aantal slaapuren of het aantal stappen dat op een dag is geteld. De gegevens worden verzameld met gezondheidsapps, slimme armbanden of horloges.

Onder 18- tot 35-jarigen is de animo het grootst, 59 procent is bereid de informatie te delen. Van mensen met een laag inkomen zou 51 procent hiertoe bereid zijn.

Opvallend

Het delen van gegevens over de persoonlijke gezondheid is een controversiële kwestie. Het zou ertoe kunnen leiden dat gezonde mensen goedkoper uit zijn ten koste van mensen die meer last hebben van allerlei kwalen.

De bereidheid om deze gegevens te delen met de werkgever is een stuk minder groot. Slechts drie op de tien mensen willen dit in ruil voor een beloning doen. Het is volgens de Wet bescherming persoonsgegevens echter niet toegestaan.

Onlangs tikte de Autoriteit Persoonsgegevens twee werkgevers op de vingers. Zij hadden hun medewerkers armbanden meegegeven waarmee ze gezondheidsdata registreerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl