Het kabinet werkt aan de laatste begroting voor de verkiezingen in 2017 ANP

De gesprekken op het ministerie van Financiën over de begroting voor 2017 zijn begonnen. Het is de laatste begroting die dit kabinet op Prinsjesdag presenteert voor de verkiezingen van maart volgend jaar. Woensdagavond was de aftrap.

De fracties van VVD en PvdA zijn bijgepraat door minister Dijsselbloem van Financiën over de mogelijkheden. Gisteren werd duidelijk dat een salarisverhoging voor ambtenaren, zoals leraren en politieagenten, een groter deel van het totale overheidsbudget uitmaakt dan verwacht. Dat levert een tegenvaller op van zo'n 2,5 miljard euro.

Wensen

Toch hebben VVD en PvdA wensen die extra geld kosten, onder meer voor veiligheid en ouderenzorg. De partijen zijn nu in onderhandeling hoeveel geld aan welke wensen wordt uitgegeven.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra heeft daar alle vertrouwen in, zei hij na afloop. "Tot nu toe zijn we er steeds uitgekomen." Ook PvdA-leider Samsom kwam optimistisch naar buiten. "Tegenover tegenvallers staan ook altijd meevallers", zei hij. "Zoals nu een lagere werkloosheid." Dat betekent dat WW-uitkeringen minder geld kosten.

Geen cadeautjes

Samsom zei aan het begin van het overleg dat hij zich geen zorgen maakt dat er niet genoeg geld is voor PvdA-wensen, zoals compensatie voor laagbetaalden en meer geld voor ouderen- en gehandicaptenzorg.

Zijlstra is het niet eens met de suggestie dat het vervelend is voor VVD en PvdA, om vlak voor de verkiezingen geen 'cadeautjes' meer te hebben voor de kiezer, zoals belastingverlaging. 

Premier Rutte en vice-premier Asscher waren ook bij het gesprek. In de loop van donderdag praat Dijsselbloem met alle ministers over hun mee- en tegenvallers.

Regeringspartijen optimistisch over begrotingsoverleg

STER reclame