Zo zou het eruit moeten zien volgens actiegroep Women on 20's
NOS Nieuws

20-dollarbiljet krijgt nieuw gezicht

Het Amerikaanse 20-dollarbiljet krijgt een nieuw gezicht. De 19e-eeuwse president Andrew Jackson wordt vervangen door Harriet Tubman, een voorvechtster van vrijheid voor slaven. Dat besluit wordt volgens de Amerikaanse nieuwssite Politico vandaag bekendgemaakt en dat wordt bevestigd door een anonieme bron bij het ministerie van Financiën van de VS.

Harriet Tubman wordt daarmee de eerste vrouw en de eerste Afro-Amerikaan die een plek krijgt op een dollarbiljet. Tubman werd geboren als slavin, maar ze wist in 1849 te ontsnappen. Nadien hielp ze als activiste tientallen andere slaven ontsnappen.

Andrew Jackson verliest dus zijn plek op de voorkant van het veelgebruikte biljet. Hij was een van de oprichters van de Democratische partij en president van de VS van 1829 tot 1837. Waarschijnlijk mag hij wel op de achterkant van het papiergeld blijven staan.

Het nieuwe ontwerp met Harriet Tubman op de voorkant van het 20-dollarbiljet zou in 2020 klaar moeten zijn. Het is dan 100 jaar geleden dat vrouwen in Amerika stemrecht kregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl