ANP
NOS Nieuws

Kamp: nieuwe kolencentrale past binnen de regels

Minister Kamp van Economische Zaken vindt niet dat milieuafspraken worden geschonden met de opening van een nieuwe kolencentrale, morgen op de Tweede Maasvlakte. Volgens hem is de energie die er wordt opgewekt zo groen als mogelijk en blijft het doel om op termijn voor 80 tot 95 procent te stoppen met fossiele brandstoffen.

Milieuorganisaties zijn kritisch over de nieuwe centrale, omdat zij vinden dat die niet strookt met het klimaatakkoord uit Parijs dat later deze week wordt ondertekend.

"In zijn soort is dit een zuinige, effectieve en efficiënt draaiende centrale", aldus Kamp. Later dit jaar opent een soortgelijke gebouw in de Groningse Eemshaven. "Het zijn kolencentrales waar een aantal jaar geleden toe besloten is. Toen zijn de vergunningen afgegeven dus ze mochten beide gewoon gebouwd worden."

Tot aan 2050

Minister Kamp erkent dat kolencentrales niet de toekomst zijn. Hij benadrukt dan ook dat Nederland in 2050 moet zijn overgestapt op duurzame energie. "In die overgangsperiode zullen we nog veel fossiele energie nodig hebben en deze kolencentrale is daar een onderdeel van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl