ABC

In Polen is een hersendode vrouw bevallen van haar baby. De vrouw was hersendood verklaard toen ze 17 weken zwanger was. De doktoren hebben haar nog 55 dagen in leven gehouden, zodat ze haar zoontje op de wereld kon zetten. 

De vrouw had een tumor in haar hoofd en haar toestand verslechterde, waardoor ze hersendood werd verklaard. Toch wilde de familie koste wat het kost dat de artsen het kind zouden redden. 

Dat was niet makkelijk, zegt professor Andrzej Kubler van het universiteitsziekenhuis van Wroclaw. "Aan de ene kant was het een hele grote tragedie: de hersendode moeder. Aan de andere kant was er het kindje waar we bezorgd over waren. Zou het ons lukken hem te redden?"

Tien jaar geleden was dit niet mogelijk geweest.

Kinderarts Ewa Helwich

Na 55 dagen en na een zwangerschap van 25 weken kwam het jongetje in januari via een keizersnede ter wereld. De apparaten die zijn moeder al die tijd in leven hielden werden toen uitgezet, waarna ze overleed.

Kinderarts Ewa Helwich noemt de geboorte een groot succes. "Tien jaar geleden was dit niet mogelijk geweest. Dankzij de medische ontwikkelingen is het ons nu wel gelukt." Dat de vrouw na 55 dagen hersendood te zijn nog kon bevallen, noemen de artsen uniek. Het gebeurt vaker dat vrouwen die hersendood zijn een kind krijgen, maar niet na zo'n lange tijd.

Het jongetje heeft na de geboorte drie maanden op de intensive care gelegen. Inmiddels is hij bij zijn vader thuis en gaat het goed met hem. 

STER reclame