NOS Nieuws

NOS moet berichten over Koerd Baybasin rectificeren

De NOS moet twee berichten over de Koerd Hüseyin Baybasin rectificeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. In de berichten wordt een verband gelegd tussen Baybasin en een verdachte van een liquidatie in Turkije in december 2014. De NOS moet de rectificatie van de rechter twee weken lang in een pop-up op nos.nl zichtbaar maken.

Baybasin zit sinds 2002, na een uitspraak door het hof in Den Bosch, een levenslange celstraf uit voor het opdracht geven tot moord, drugshandel, gijzelingen en het leiding geven aan een criminele organisatie. Zelf zegt hij dat hij onschuldig is en dat hij is veroordeeld op basis van gefabriceerd bewijs. Er loopt een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad.

In een van de berichten schreef de NOS dat bronnen zeggen dat een van de opgepakte verdachten een voormalig compagnon is van Baybasin. "Met die zin is ongelooflijk veel gif gezaaid", had de advocaat van Baybasin, Matthijs Kaaks, eerder gezegd.

Wederhoor

De rechter zegt dat de publicaties van de NOS gebaseerd zijn op "één niet-gezaghebbende bron die niet door een andere bron is bevestigd". Ook wijst de rechter erop dat de bron anoniem is opgevoerd en dat geen wederhoor is gepleegd. Verder weegt de rechter in het vonnis mee dat Baybasin onvrijwillig bekend is geworden, de aard van de berichten en de kans dat die zijn herzieningsverzoek beïnvloeden.

De "bescherming van de eer en goede naam van Baybasin" weegt hier zwaarder dan het recht van de NOS de berichten te publiceren, luidt het oordeel. De NOS moet een van de twee berichten helemaal verwijderen en het tweede gedeeltelijk. Volgens het vonnis heeft Baybasin eventueel recht op een schadevergoeding.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt in een reactie: "Zorgvuldigheid staat in onze berichtgeving altijd voorop. We zullen het vonnis van de rechtbank uiteraard uitvoeren en het bericht rectificeren. Ik verbaas me wel heel erg over de vorm en omvang van de rectificatie die in het vonnis wordt bepaald. Twee weken een pop-up op nos.nl vind ik niet in verhouding tot het oorspronkelijke bericht. Het was die dag een bijzin in een van de vele berichten op onze site. We beraden ons of we in hoger beroep gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl