Het gebouw waar het om gaat
NOS Nieuws

Gemeente Rotterdam voor miljoenen opgelicht

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Rotterdam is voor miljoenen opgelicht door een huurder van een pand van de gemeente. De ondernemer diende voor 8,8 miljoen aan deels valse facturen in. Door fouten bij de afdeling vastgoed van de gemeente werd dat niet opgemerkt. De gemeente gaat aangifte doen tegen de fraudeurs.

De ondernemer huurde sinds 2010 een pand aan de Boompjeskade dat in het verleden als poppodium werd gebruikt. Volgens de ondernemer kon hij het pand niet exploiteren zonder verbouwingen. Hij kwam met de gemeente overeen dat hij geen huur hoefde te betalen en dat hij voor ruim 3 ton op kosten van de gemeente mocht verbouwen.

Recent bleek bij een interne controle dat hij voor 8,8 miljoen euro aan facturen heeft ingediend. Sommige facturen zijn tweemaal ingediend. Enkel de datum bleek te zijn veranderd. Ruim 6 miljoen is betaald door de gemeente.

Niet verbouwd

Daarbij komt dat het maar de vraag is of de gedeclareerde verbouwingen ook echt zijn uitgevoerd. De aannemer die de verbouwingen zou hebben uitgevoerd, is de vader van de ondernemer. Hij zou bij de fraude betrokken zijn.

Tegelijkertijd zijn er volgens bronnen bij de gemeente aanwijzingen dat een onderhuurder wel degelijk feesten organiseerde in het pand.

Volgens wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) zijn er grote fouten gemaakt door de afdeling vastgoed. Vrijdag komt er een intern rapport uit over het falen. Schneider kondigt dan ook een extern onderzoek aan naar de afdeling, dat onder meer moet uitwijzen of de huurder hulp heeft gehad van iemand binnen de gemeente.

Schneider wil er alles aan doen om de onterecht betaalde miljoenen terug te krijgen. "Maar de kans dat dat gaat lukken, is klein", geeft hij toe. Volgens bronnen zijn de BV’s van de huurder en de aannemer inmiddels leeggehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl