Inmiddels meer dan 500 doden geteld in Ecuador

1/7Een slachtoffer wordt weggedragen uit een ingestort gebouw Reuters
2/7Een oude vrouw zit in een geïmproviseerd huis Reuters
3/7Reddingswerkers in Pedernales nemen even pauze Reuters
4/7Hulpdiensten zoeken bij een ingestort hotel naar overlevenden Reuters
5/7Slachtoffers van de aardbeving wassen zich onder een waterval in Chindul Reuters
6/7Hulpdiensten zijn druk bezig met het verdelen van goederen Reuters
7/7Hulpverleners zijn aan het werk bij een ingestort hotel Reuters

Het dodental door de aardbeving in Ecuador is opgelopen naar 507. Meer dan 4600 mensen raakten gewond, zo blijkt uit officiële cijfers van de regering.

Onder de doden zijn ook elf buitenlanders. Ze komen onder meer uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Cuba en Colombia.

Sinds de zware beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, afgelopen zondag, zijn nog altijd 1700 mensen niet teruggevonden.

'Overkill'

Volgens Gerben Gerbrandy, die in Ecuador woont, kunnen de hulpdiensten nu ook goed bij de dorpen komen. "Ik heb soms wel een beetje het idee dat er een overkill aan hulp aan het ontstaan is", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Wel hoor ik van de mensen waarmee ik werk, dat veel hulp naar de grotere dorpen gaat, maar nog niet de dorpjes bereikt die verder van de weg liggen."

De huizen hier zijn allemaal ingestort, dus toiletten zijn er ook niet. Dat is een probleem.

Gerben Gerbrandy, woont en werkt in Conoa

Daarnaast zegt Gerbrandy dat de wegen vrij snel begaanbaar zijn gemaakt. "In heel Manabi, de provincie die het zwaarst getroffen is, zijn alle wegen weer open. Ik kwam zondag gelijk al vrachtwagens van het Rode Kruis en het leger tegen."

In het getroffen gebied is vooral gebrek aan water. En er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen zodat veel mensen hun behoefte op straat moeten doen. Deskundigen zijn bang dat er daardoor ziektes uitbreken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reddingswerker: kans op overlevenden alsmaar kleiner

STER Reclame