NOS Nieuws

'Meer geld voor taalles asielkinderen nodig'

Basisscholen krijgen te weinig geld voor taallessen voor asielkinderen. Dat zeggen schoolbesturen in een onderzoek van de PO-Raad. De belangenorganisatie in het basisonderwijs vroeg 200 scholen met taalklassen naar hun ervaringen.

Vorig jaar kregen de basisscholen in het hele land er in totaal 5800 asielkinderen bij. De verwachting is dat dit jaar nog eens tussen de 10.000 en 14.000 kinderen tot 12 jaar een plekje op school moeten krijgen.

Omdat de kinderen geen Nederlands spreken, soms niet eens naar school zijn geweest en mogelijk trauma's hebben, is er extra aandacht voor hen nodig. Schoolbesturen geven er vaak de voorkeur aan om deze kinderen in aparte taalklassen bij te spijkeren, voordat ze in een gewone klas aanschuiven. Maar dat kost geld.

Achterstand

Een kind plaatsen in een speciale taalklas kost 9000 euro. Dat is vergelijkbaar met de kosten van een kind in het speciaal onderwijs dat daar minimale zorg nodig heeft, aldus de PO-Raad. Het rijk stelt geld beschikbaar voor extra taallessen als een school meer dan vier asielkinderen opvangt.

Maar uit de enquête van de PO-Raad blijkt dat dat niet toereikend is. Scholen en gemeenten zeggen zelf voor een flink deel van de kosten op te draaien. Gemiddeld legt een schoolbestuur 850 euro per leerling zelf bij en de gemeente nog eens 1750 euro per leerling, blijkt uit de enquête van de PO-Raad.

Een kind op een gewone school mee laten draaien is goedkoper, maar de achterstand op de klasgenoten is groot. "Kinderen kunnen in een jaar best leren brood bij de bakker te kopen. Maar om te redeneren in de Nederlandse taal is twee jaar taalklas en drie jaar reguliere klas, met extra aandacht, nodig om op hetzelfde taalniveau te komen als kinderen die in Nederland zijn geboren en vanaf het begin Nederland spreken. Dat haal je zonder speciale taalklassen niet in", legt Rinda den Beste, voorzitter van de PO-Raad uit.

Sneller rijksgeld

De ondervraagde scholen pleiten ervoor om niet pas vanaf vier leerlingen extra financiële middelen beschikbaar te stellen, maar al vanaf de eerste leerling die op school komt. Ook zou een tweede jaar in een taalklas door het rijk moeten worden bekostigd.

Naar verwachting komt staatssecretaris Dekker eind deze week met een brief waarin hij zijn plannen schetst voor het onderwijs aan de nieuwe asielkinderen.

Staatssecretaris Dekker is nu niet van plan om extra geld uit te trekken. Scholen krijgen nu al extra geld voor de begeleiding van asielzoekerskinderen. Het gaat om 9.000 euro per kind per jaar in het primair onderwijs.

De staatssecretaris vindt het ook onverstandig om de manier van betalen op dit moment te veranderen. Het zou tot teveel verwarring leiden. Op korte termijn komt de staatssecretaris nog met een brief waarin hij op verzoek van de Tweede Kamer zijn visie geeft over het onderwijs aan nieuwe asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl