De Isla-raffinaderij in Willemstad
NOS Nieuws

Inval bij olieraffinaderij op Curaçao

Justitie op Curaçao heeft vandaag invallen gedaan op zes locaties. Onder meer bij de raffinaderij Isla op het Isla-terrein, afvalverwerkingsbedrijf Asfalt Lake Recovery en het woonhuis van de directeur.

De invallen zijn gedaan op verzoek van het Functioneel Parket in Rotterdam. Dat kan niet bevestigen op welke locaties invallen zijn gedaan, maar wil wel zeggen dat het te maken heeft met onderzoek naar fraude met stookolie.

Het gaat om een grootschalig onderzoek dat al sinds 2013 loopt. Het richt zich op bedrijven die verdacht worden van het illegaal vermengen van stookolie met afvalproducten.

Risico's

De stookolie wordt volgens een woordvoerder van het parket vooral gebruikt in de motoren van grote zeeschepen. "Als dit vermengd wordt met gevaarlijk afval, worden de schepen vervuilender, kan de motor het midden op zee begeven en lopen de scheepslui meer risico's bij het inademen van de uitlaatgassen."

Het illegaal vermengen van stookolie is lucratief voor afvalbedrijven. Enerzijds wordt bespaard op kosten van het verwerken van gevaarlijk afval en anderzijds levert het goedkopere stookolie op.

De raffinaderij Isla was al eerder in opspraak. Omwonenden gingen vorig jaar de straat op om te demonstreren tegen vervuiling door de fabriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl