NOS Nieuws

Koning opent nieuw complex Internationaal Strafhof

Koning Willem-Alexander opent Internationaal Strafhof

Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe complex van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag geopend. Bij de plechtigheid waren onder anderen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen.

Het nieuwe gebouw was half december al in gebruik genomen. Het is ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Er zijn onder meer drie gerechtszalen en een mediacentrum en er kunnen 1200 mensen werken. Sinds het ICC in 2002 is geopend, waren de werknemers verdeeld over twee gebouwen in Den Haag.

De hoofdingang (links) van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC), Den Haag

Tijdens de plechtigheid waarschuwde Ban Ki-moon dat de ergste misdadigers niet onbestraft mogen blijven. "Het succes van het Strafhof is wat wij nalaten aan de volgende generatie", zei hij. Vanmorgen heeft Ban Ki-moon de hoogste Nederlandse koninklijke onderscheiding gekregen die aan een burger kan worden uitgereikt. Hij werd benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl