Metropole Orkest tijdens een optreden in Paradiso Hollandse Hoogte

Het Metropole Orkest krijgt de Oeuvreprijs Jazz/World 2016 van de Edison Stichting. De muzikale prijs wordt op 24 juni uitgereikt in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. 

De stichting laat weten dat het orkest de prijs krijgt vanwege "de veelzijdigheid, het enorme oeuvre, de prachtige samenwerking met vele grootheden en hun buitengewone performance". "Dat maakt dat ze deze prijs verdienen als geen ander", aldus de stichting.

Eerder dit jaar kreeg het orkest ook al een Grammy Award voor ‘Best Contemporary Instrumental Album’ en het ensemble treedt komende zomer voor de derde keer op tijdens de BBC Proms, een van de beroemdste concertseries ter wereld.

Divers ensemble

Het Metropole Orkest is in 1945 opgericht om het volk na de oorlog 'hoop en vertier' te bieden. Tot 2012 kwam de financiering uit het omroepbudget. Nu wordt het Metropole Orkest deels gesubsidieerd en zorgt het ook voor eigen inkomsten.

Het Metropole Orkest speelt verschillende genres, zoals jazz, pop, chansons, en filmmuziek. Naast optredens in de traditionele concertzalen zijn ze ook te zien op festivals, zoals het North Sea Jazz en Lowlands. 

Het ensemble heeft meegewerkt aan duizenden radio- en tv-uitzendingen en begeleidde grootheden als Ella Fitzgerald en Dizzy Gillespie, maar ook hedendaagse muzikanten, zoals Elvis Costello en Gregory Porter. 

STER reclame