dna
NOS Nieuws

'Verschillen in geluk zijn deels genetisch bepaald'

Wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen iemands dna en depressieve gevoelens of juist geluk. De vondst is een grote doorbraak in dna-onderzoek. "Deze studie is een mijlpaal omdat het aantoont dat geluk en depressie deels erfelijk zijn bepaald", zegt VU-hoogleraar biologische psychologie Meike Bartels.

"Tegelijkertijd is het een nieuw begin", zegt ze. "We hebben nu een groep genetische varianten in beeld die invloed uitoefenen, maar er zijn er nog veel meer."

Bartels is een van de leiders van het internationale onderzoek en noemt het vinden van genen die bepalend zijn voor geluk of depressie "de volgende stap". Ze hoopt dat vervolgonderzoek duidelijkheid geeft over de invloed van het dna op het geluk of depressieve gevoelens bij mensen.

Tweelingen

Onderzoek naar genetische invloed op het gevoel van mensen is erg complex. Alleen door grote onderzoeksgroepen te gebruiken kunnen kleine invloeden van lettercombinaties in het dna worden aangetoond.

Eerder ontdekten de onderzoekers al dat geluksgevoelens bij eeneiige tweelingen sterk op elkaar leken. Omdat het dna van eeneiige tweelingen overeenkomt, moest er wel een verband zijn tussen de genen en de gevoelens, dachten de onderzoekers. Dat verband is dus nu aangetoond.

De resultaten kwamen uit een wereldwijd onderzoek waaraan 181 onderzoekers van 145 wetenschappelijke instituten meewerkten. Maar liefst 298.000 mensen werden onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl