De Clintons brengen in Chappaqua hun stem uit in de Democratische voorverkiezing in de staat New York
NOS Nieuws

Hillary en Bill mogen in Chappaqua eindelijk stemmen

Presidentskandidaat Hillary Clinton en haar man Bill hebben onder grote belangstelling hun stem uitgebracht in de voorverkiezingen van de staat New York. Ze is met Bernie Sanders verwikkeld in de strijd om de nominatie voor de Democratische partij.

Voordat ze haar stem uitbracht, sprak ze met medewerkers van het stembureau in de Douglas G. Grafflin Elementary School in Chappaqua. De plaats waar de Clintons wonen, ligt onder de rook van New York City en is een chique buitenwijk van de stad. Ze vulde tegelijkertijd met haar man Bill het stembiljet in.

Buiten het stembureau maakten aanhangers selfies met Clinton. Ze zei dat het geweldig voelt om nu eindelijk zelf te mogen stemmen. "Ik vind het fantastisch om in New York campagne te voeren en te stemmen, ik hou van New York", zei ze. "Het was plezierig om de laatste twee weken door de hele staat te reizen en om de afgelopen dagen in de stad oude vrienden en nieuwe mensen te ontmoeten."

Ze riep iedereen op om te gaan stemmen. In de staat New York worden 291 gedelegeerden verdeeld.

Hillary en Bill Clinton brengen stem uit in New York

Clinton is de voormalige senator van de staat New York. In de peilingen staat ze op voorsprong in de staat. Sanders is de huidige senator van Vermont, maar komt oorspronkelijk uit de wijk Brooklyn in New York.

In totaal staat Clinton ruim voor op Sanders, maar toch is de voorverkiezing in New York belangrijk voor haar. Van de laatste acht voorverkiezingen verloor ze er zeven van Sanders. Verlies in New York zou zwaar gezichtsverlies betekenen voor Clinton en het momentum in de campagne kunnen veranderen.

Sanders gisteravond op een verkiezingsbijeenkomst in Queens

Clinton heeft volgens een telling van persbureau AP inmiddels 1758 gedelegeerden achter zich staan, onder wie bijna 500 zogenoemde supergedelegeerden. Sanders heeft 1076 afgevaardigden die hem steunen, onder wie enkele tientallen supergedelegeerden.

De senator uit Vermont moet, tenzij supergedelegeerden alsnog zijn kant kiezen, 68 procent van alle overgebleven afgevaardigden winnen om Clinton te verslaan. De eerste die 2383 afgevaardigden heeft verzameld, mag zich de Democratische kandidaat noemen.

Trump houdt zijn stembiljet omhoog

Ook voor de Republikeinen in New York zijn er vandaag voorverkiezingen. De verwachting is dat Donald Trump makkelijk wint. Hij is in Queens geboren en woont momenteel in een gebouw in Manhattan dat zijn naam draagt. Hij heeft zijn stem al uitgebracht.

Zijn rivalen Ted Cruz en John Kasich staan in de peilingen beiden op ongeveer 20 procent. Trump zou ongeveer de helft van alle stemmen krijgen.

Wouter Zwart: New York is belangrijk voor Trump

Trump heeft 774 afgevaardigden, Cruz 545 en Kasich 144. Om de Republikeinse nominatie op te eisen zijn 1237 gedelegeerden nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl