NOS Nieuws

Van der Steur wil nog even denken over artikel beledigen bevriend staatshoofd

Van der Steur wil nog even denken over artikel beledigen bevriend staatshoofd

Minister van der Steur bekijkt of het artikel in het Wetboek van Strafrecht over belediging van een bevriend staatshoofd moet verdwijnen. Hij zei dat in de Tweede Kamer na een oproep van de VVD.

De kwestie is actueel door het strafrechtelijk onderzoek naar de komiek Jan Böhmermann in Duitsland. Bondskanselier Merkel maakte vorige week de weg vrij voor zo'n onderzoek naar aanleiding van een verzoek van de Turkse regering. President Erdogan vindt dat de komiek moet worden vervolgd wegens belediging.

Archaïsch

Ook in Nederland is een bepaling over belediging van een bevriend staatshoofd. VVD-Kamerlid Taverne noemde dat een "archaïsch wetsartikel", dat meer bescherming geeft aan staatshoofden dan aan anderen en dat moet worden geschrapt. Een Kamermeerderheid steunt hem.

Van der Steur zei dat hij pal staat voor de vrijheid van meningsuiting, ook voor de mogelijkheid om via cabaret, satire of politieke tekeningen misstanden aan de kaak te stellen.

1976

Volgens de minister is in de Kamer voor het laatst over het artikel over belediging van een bevriend staatshoofd gepraat in 1976. Toen werd het een nuttig artikel gevonden. Van der Steur zei dat het Wetboek geen museum moet worden voor in onbruik geraakte artikelen. Aan de andere kant heeft het Openbaar Ministerie een onafhankelijke rol om te beoordelen of na een klacht over belediging vervolging wenselijk is, benadrukte Van der Steur.

Hij gaat de komende tijd nog eens alle argumenten wegen, waarbij hij ook bekijkt hoe vaak het artikel is gebruikt. Hij hoopt daar nog deze week een brief over te sturen aan de Kamer. Van der Steur wil nog niet zover gaan als de VVD: mogelijk gaat hij het artikel schrappen, maar echt hard toezeggen dat dat gebeurt, deed hij niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl