Ban Ki-moon tijdens zijn dankwoord in het Catshuis
NOS Nieuws

Hoge koninklijke onderscheiding voor VN-leider Ban Ki-moon

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft een hoge Nederlandse koninklijke onderscheiding gekregen voor al zijn verdiensten. Hij is in Den Haag benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste onderscheiding die in Nederland aan een burger kan worden uitgereikt.

Hoge koninklijke onderscheiding voor Ban Ki-moon

Tijdens een ceremonie in het Catshuis overhandigde minister Koenders van Buitenlandse Zaken Ban de onderscheiding namens de regering. "U heeft zich onvermoeibaar ingespannen voor vrede, veiligheid, gerechtigheid en ontwikkeling in de wereld. U bent de stem geweest van mensen die lijden door natuurrampen, discriminatie, conflicten en ongelijkheid", zei Koenders in een toespraak.

Volgens het kabinet heeft Ban Ki-moon zich de afgelopen tien jaar tomeloos ingezet voor het voorkomen en oplossen van conflicten. Met zijn scherpe veroordelingen van schendingen van mensenrechten en zijn herhaalde oproepen aan regeringen om verantwoording af te leggen, verkondigt hij volgens het kabinet "een niet te negeren morele boodschap in turbulente tijden".

Ook zette Ban zich in voor duurzame ontwikkeling, wereldwijde klimaatdoelstellingen en gelijke rechten voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders, vindt de regering.

Opening Strafhof

Ban kwam vanochtend samen met zijn vrouw aan in Den Haag voor een tweedaags bezoek. Hij sprak al met minister Koenders over de vluchtelingencrisis, de oorlog in Syrië en het terrorisme. Later spreekt hij nog met premier Rutte en minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en met leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Vanmiddag is hij ook bij de viering van het 70-jarig bestaan van het Internationaal Hof van Justitie en de opening van de nieuwe gebouwen van het Internationaal Strafhof. De officiële opening wordt verricht door koning Willem-Alexander.

Verder heeft de VN-leider verschillende ontmoetingen met studenten. Het is de laatste keer dat Ban als secretaris-generaal van de Verenigde Naties Nederland bezoekt. In december eindigt zijn ambtstermijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl