Chinese panda maakt kennis met Nederlandse verzorger
NOS NieuwsAangepast

Pandapoep vegen en bamboe splijten op pandacursus in China

"Het is een beer, dat kan je duidelijk zien aan de klauwen en de tanden, maar ze zijn zó schattig." Twee Nederlandse dierenverzorgers zijn momenteel in China voor een bijzondere cursus: ze worden getraind in het opvoeden en verzorgen van reuzenpanda's.

De eerste ontmoeting met een panda

De twee panda's komen waarschijnlijk eind dit jaar naar het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Om de dieren een zo aangenaam mogelijk verblijf te garanderen, leren verzorgers Marga Gerritsen (48) en Brenda van Ekeren (32) in China de fijne kneepjes van het vak.

"Het is een droom die uitkomt", zegt Brenda. "Zoveel panda's en in een prachtige omgeving. Het is geweldig!"

Op pandastage in China

Pandapoep

Een maand lang krijgen ze een opleiding in de provincie Sichuan in het zuidwesten van China. "Het is voor ons erg belangrijk om hier te zijn", zegt Gerritsen. "We werken al veel met dieren, ook met beren, maar we hebben nog nooit met panda's gewerkt. We zijn hier om van mensen die alles over panda's weten, te leren hoe je ze verzorgt."

Zo leren de vrouwen onder meer hoe ze voedsel moeten bereiden voor de dieren. Een panda eet zo'n 40 tot 50 kilo bamboe per dag en ze houden niet van harde stukken. Dus moet de bamboe gespleten worden. Ook leren ze de hokken en buitenverblijven schoon te maken en blijkt pandapoep bijna een op een uit onverteerde stukjes bamboe te bestaan.

Je kunt ze niet zomaar bij elkaar zetten. Ze moeten elkaar wel aardig vinden.

Brenda van Ekeren

De Nederlanders leren ook over de specifieke gedragingen van panda's, zoals de geluiden die ze maken en wanneer ze vruchtbaar zijn. De hoop is natuurlijk dat de twee panda's die naar Nederland komen ook voor nakomelingen gaan zorgen. En dat is nog niet zo simpel.

"Je kunt ze niet zomaar bij elkaar zetten", zegt Brenda. "Panda's leven normaal gesproken solitair en alleen als ze elkaar echt aardig vinden, kun je ze bij elkaar zetten. Anders gaan ze vechten."

  • Vrouwtjespanda Wu Wen | ANP
    Vrouwtjespanda Wu Wen, een van de twee pandas die naar Ouwehands Dierenpark komen
  • ANP
    Verzorgers Marga Gerritsen, links, en Brenda van Ekeren
  • ANP
    Wu Wen op weg naar haar hok
  • ANP
    Mannentjespanda Xing Ya
  • ANP
    Wu Wen krijgt voedsel van een Nederlandse verzorger
  • ANP

De twee panda's die naar Nederland komen, hebben elkaar pas kortgeleden ontmoet en zijn nog niet aan elkaar gewend. Ze krijgen in Nederland allebei een eigen verblijf waarin ook een ruimte is waar ze elkaar kunnen zien en ruiken. De Nederlandse verzorgsters hebben in China geleerd waar ze op moeten letten om te ontdekken of ze elkaar aardig vinden.

Pas als dat inderdaad zo is, mogen ze bij elkaar en kunnen ze op natuurlijke wijze jongen krijgen. Al gaat dat ook nog niet zo makkelijk, want panda's zijn maar een paar dagen per jaar vruchtbaar. Als het op de natuurlijke wijze niet lukt, is IVF een optie.

'Panda's moeten elkaar eerst aardig vinden'

Uit de laatste telling blijkt dat er wereldwijd 1864 panda's zijn. Het grootste deel daarvan leeft in 67 reservaten in China. Slechts een vijftigtal dieren leeft buiten China, in achttien dierentuinen in dertien landen.

Nederland kreeg afgelopen najaar tijdens het staatsbezoek aan China te horen dat het twee reuzenpanda's te leen krijgt. De afgelopen twintig jaar leende China ongeveer 30 panda's uit.

In Rhenen wordt nog druk gewerkt aan het pandaverblijf. "Als dat klaar is en als in China de panda's ook klaar zijn voor vertrek, dan gaan we nog een keer terug naar China om ze op te halen", vertelt Marga. "De dieren hebben dan geleerd zelf hun transportbox in te lopen en hun Chinese verzorgers reizen mee. Eenmaal in Nederland kunnen ze dan langzaam aan ons gaan wennen."

Tijdens de pandastage hebben de panda's en hun Nederlandse verzorgers al wel kennis gemaakt, maar ze moeten nog verder aan elkaar wennen.

Confrontatie met panda niet altijd even makkelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl