Een pasgeboren baby
NOS Nieuws

Schippers: onenigheid over geboortezorg onwenselijk

Minister Schippers gaat met alle partijen in de geboortezorg om de tafel om te praten over de onrust in de sector. Ze vindt het "ongelooflijk jammer" dat het zorgprofessionals niet lukt om samen afspraken te maken.

De KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen, wees onlangs de nieuwe 'Zorgstandaard' af en zegde het vertrouwen op in het bestuur van het College Perinatale Zorg. Volgens de KNOV is er geen goede onderbouwing van het idee dat een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle professionals voor iedere zwangere beter is voor moeder en kind.

De verloskundigen vinden dat alles in gezamenlijkheid bespreken tot medicalisering leidt en dat de rol van zwangeren om hun eigen keuzes te maken kleiner wordt.

Handen ineen

Schippers vindt onenigheid over wat goede zorg is onwenselijk. Ze doet een oproep aan iedereen om de handen ineen te slaan en niet te polariseren.

In 2003 had Nederland een van de hoogste babysterftecijfers in Europa. Sindsdien verbeterde de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en overleden er minder baby's, maar volgens Schippers moet dat cijfer nog verder omlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl