Koch weet nog niet waar het boekenweekgeschenk over gaat ANP

Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk van volgend jaar. "Ik heb een hoop van die geschenken in mijn boekenkast staan", zegt de auteur van bestseller Het diner. "Misschien moet ik ze nu toch maar eens gaan lezen."

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft hem gekozen als opvolger van Esther Gerritsen, die dit jaar het Boekenweekgeschenk Broer schreef.

"Toen het CPNB mij benaderde hoefde ik niet lang te twijfelen", zegt Koch. "Zo'n boekenweek wil ik volop meemaken."

Herman Koch schrijft boekenweekgeschenk

De 62-jarige Koch werd bekend als televisiemaker van Jiskefet. Als schrijver brak hij in 2009 door met Het diner

Die roman won in Nederland de NS Publieksprijs en was ook internationaal een succes. De uitgeefrechten zijn aan zo'n veertig landen verkocht en het boek stond wekenlang op de bestsellerlijst van The New York Times. Volgend jaar verschijnt de Amerikaanse verfilming van Het diner, met Richard Gere in de hoofdrol. 

Maart

Andere titels van Koch zijn Red ons, Maria Montanelli (1989), Zomerhuis met zwembad (2011) en Geachte heer M. (2014).

Kochs Boekenweekgeschenk verschijnt volgend jaar tijdens de 82ste editie van de Boekenweek. Die wordt gehouden van 25 maart tot en met 2 april. Het thema is nog niet bekendgemaakt. 

"Ik heb nog geen idee waar het boek over zal gaan", zegt Koch. "Ik heb alle vrijheid en wacht rustig tot er iets komt. Volgens mij gaat het pas over een half jaar naar de drukker."

STER reclame