De dader blies een woonboot op en daarbij kwam een man om
NOS Nieuws

OM eist in hoger beroep tbs voor explosie op woonboot

Het Openbaar Ministerie wil dat de man die een aanslag heeft gepleegd op een woonboot in Wormer toch tbs krijgt. De rechtbank veroordeelde de dader anderhalve week geleden tot een gevangenisstraf van 17 jaar, maar het OM vindt dat hij vanwege zijn geestestoestand ook tbs met dwangverpleging moet krijgen en gaat daarom in hoger beroep.

De officier van justitie eiste bij de rechtbank 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Voor het geval de rechtbank geen tbs zou opleggen, had het OM 20 jaar cel geëist. De rechter legde geen tbs op, omdat de dader niet meewerkte aan een onderzoek naar zijn toerekeningsvatbaarheid.

Bij de aanslag met een explosief kwam de 53-jarige man die op de woonboot woonde om het leven. De andere bewoner, een vrouw van 51, raakte zwaargewond. De ontploffing veroorzaakte een ravage.

Later bleek dat de dader het explosief op de verkeerde woonboot had geplaatst. Hij wilde wraak nemen op een man die zijn minderjarige zus zou hebben misbruikt.

Vormen tbs

Er zijn verschillende vormen van tbs; die met dwangverpleging is de zwaarste. Een dader wordt dan behandeld in een gesloten kliniek en dat kan vele jaren duren. Bij minder zware delicten wordt vaak tbs met voorwaarden opgelegd. Iemand mag dan bijvoorbeeld een bepaalde periode geen drugs gebruiken, of moet zich houden aan aanwijzingen van de reclassering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl