Een aardgasinstallatie van de NAM bij Lauwersoog ANP

De aardgaswinning in Nederland is het afgelopen jaar met ruim een kwart verminderd ten opzichte van 2014, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal werd iets meer dan 51 miljard kubieke meter aardgas gewonnen. Meer dan de helft daarvan kwam uit aardgasvelden in Groningen.

Het aantal kubieke meters aardgas dat in Groningen werd opgepompt, bedroeg bijna 29 miljard. Daarmee is voldaan aan het plafond dat minister Kamp van Economische Zaken vorig jaar vaststelde. Vanwege de aardbevingen die door de gaswinning zijn veroorzaakt, beperkte hij de gaswinning tot maximaal 30 miljard kuub.

Meer import

Om de lagere aardgasproductie in Nederland te compenseren, is de import ervan flink toegenomen. In 2015 werd in totaal 36 miljard kubieke meter gasvormig aardgas ingevoerd, zo'n 10 miljard meer dan in 2014. Vooral uit landen als Rusland en Noorwegen wordt de laatste jaren meer gas gehaald. 

De invoer van vloeibaar aardgas is vorig jaar meer dan verdubbeld. Van het zogenoemde liquified natural gas (LNG) werd in 2014 amper 1 miljard kubieke meter geïmporteerd. Vorig jaar was dat 2,3 miljard kuub.

STER reclame