Reuters
NOS Nieuws

Vredesbeweging Pax wil verbod op dodende robots

Vredesbeweging Pax maakt zich zorgen over 'killer robots', wapens die kunnen doden zonder directe menselijke controle. Ze bestaan nog niet, maar Amerika en China werken aan zulke machines. Een gevaarlijke ontwikkeling, zeggen de activisten.

Killer robots kunnen bijvoorbeeld aan een grens gestationeerd worden met als opdracht: schieten op alles wat beweegt.

"Een machine is niet in staat tot het tonen van compassie", zegt Miriam Struyk van Pax. "Ook herkent hij geen soldaten die zich over willen geven. En bevelen die iemand niet wil opvolgen, kan een machine niet weigeren."

Menselijke verantwoordelijkheden

"Als je de mens ertussenuit haalt, is dat inderdaad het opgeven van menselijke verantwoordelijkheden", zegt Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Techniek aan de TU Delft. Maar dat hoeft volgens hem niet. "Het is juist de opgave om te kijken hoe je de systemen zo kunt ontwerpen, zodat gegarandeerd kan worden dat er menselijke controle en verantwoordelijkheid blijft."

Vredesbeweging Pax is internationaal aan het lobbyen voor een verdrag. Struyk: "We willen dat killer robots niet ontwikkeld, geproduceerd of gebruikt mogen worden."

Begrip

Volgens Van den Hoven zal de discussie in de toekomst nog vaker terugkomen. "Overal waar kunstmatige intelligentie wordt gebruikt zal dit spelen. We zullen een subtielere manier moeten ontwikkelen om over verantwoordelijken na te denken en te implementeren in systemen."

Het kabinet laat weten geen plannen te hebben met autonome wapensystemen en heeft begrip voor de bezorgdheid over killer robots.

PAX is tegen killer robots

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl