Bootvluchtelingen (archief)
NOS Nieuws

'Honderden vluchtelingen verdronken in Middellandse Zee'

Tijdens hun oversteek naar Europa zijn honderden vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee, meldt de Arabische dienst van de BBC op basis van uitspraken van de Somalische ambassadeur in Egypte. Het nieuws is nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de betrokken kustwachten en eigen bronnen in Egypte geraadpleegd, tot dusver zonder resultaat.

De Somalische diplomaat zegt tegen de BBC te vrezen dat zeker vierhonderd mensen in het zeewater zijn omgekomen. De migranten zouden afgelopen weekend in vier boten vanuit Egypte op weg zijn geweest naar Italië, een afstand van ten minste 1130 kilometer.

Slechts 29 opvarenden konden volgens de ambassadeur worden gered. In de boten zaten voornamelijk vluchtelingen uit Ethiopië, Eritrea en Somalië. Het is nog onduidelijk waardoor de boten zijn gezonken.

De Italiaanse president Mattarella sprak vanmorgen in Rome van een "tragedie waarbij naar het schijnt honderden migranten zijn omgekomen".

Reddingsactie

De afgelopen weken is de toestroom van bootvluchtelingen vanaf de Noord-Afrikaanse kust naar Italië weer sterk toegenomen. Vannacht slaagde de Italiaanse kustwacht erin 108 mensen te redden van een rubberboot, die dreigde te kapseizen voor de kust van Libië.

Aan boord trof de kustwacht zes dode vluchtelingen aan.

Nu het vluchttraject naar Europa via Turkije en Griekenland op slot zit, lijken veel migranten uit te wijken naar deze toch al drukke vluchtroute naar Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl