Minister Plasterk moet getuigen in de rechtszaak
NOS Nieuws

Minister Plasterk getuigt in rechtszaak Jos van Rey

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken (PvdA) wordt vandaag als getuige gehoord in de rechtszaak rond oud-wethouder Jos van Rey. De minister moet in de rechtbank van Rotterdam uitleg geven over een tweet die hij twee weken geleden verstuurde naar aanleiding van uitspraken van Van Rey.

Die had op de eerste dag van zijn rechtszaak gezegd dat het bij sollicitatieprocedures voor een nieuwe burgemeester heel gewoon was om binnen een politieke partij te 'klankborden'. Van Rey bedoelde daarmee dat er informatie met partijgenoten werd uitgewisseld om kandidaten goed voor te bereiden. Plasterk reageerde via twitter dat hij dit als minister van Binnenlandse Zaken nog nooit had meegemaakt.

De advocaat van Van Rey, Gitte Stevens, beschouwt deze tweet als inmenging in een lopende rechtszaak en verzocht de rechtbank om Plasterk als getuige op te roepen. De rechtbank honoreerde dat verzoek.

Rechtbankvoorzitter Jacco Janssen noemde de timing van Plasterks tweet "niet gelukkig". Plasterk heeft laten weten dat hij met plezier komt uitleggen wat hij met zijn tweet bedoelde. De bewindsman wordt vanaf 13.00 uur ondervraagd.

Vuurwerkramp

Het gebeurt vrijwel nooit dat een minister in het kader van een rechtszaak wordt verhoord, hoewel het vaak geprobeerd wordt door partijen in de rechtszaak. Voor zover bekend was minister van Milieu Jan Pronk (PvdA) de laatste die daadwerkelijk heeft getuigd. Hij werd in december 2000 gehoord in een zaak over de aansprakelijkheid voor de vuurwerkramp in Enschede, eerder dat jaar. In het kader van een parlementaire enquête worden bewindslieden wel regelmatig verhoord.

De rechtszaak rond oud-wethouder en ex-VVD'er Van Rey gaat de derde week in. Hij staat terecht op verdenking van ambtelijke corruptie, witwassen, stempasfraude en het lekken van vertrouwelijke informatie in een burgemeestersprocedure. De tweet van Plasterk had betrekking op die laatste aanklacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl